29. Festival autorskog filma: 25. novembar - 4. decembar 2023.

O FESTIVALU

ISTORIJAT FESTIVALA

Festival autorskog filma Beograd (FAF) je osnovan 1994. godine sa ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja savremena, umetnička filmska ostvarenja. Ostvarenja koja se na festivalu prikazuju drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog reperotoara – ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, realnijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka. Broj posetilaca festivala raste iz godine u godinu, što ukazuje na značaj i neophodnost dešavanja ovakve manifestacije.

Ovaj kultni festival umetničkog filma publici predstavlja raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

Festival autorskog filma svake godine ugosti veliki broj renomiranih filmskih stvaralaca, koji pored učestvovanja u programima održe i nekoliko radionica sa studentima.

ORGANIZACIJA FESTIVALA
UDRUŽENJE GRAĐANA „POGLED U SVET“

„Pogled u svet“ je neprofitna, nevladina organizacija, osnovana 2006. godine. Posvećena je organizaciji Festivala autorskog filma (FAF). Ovaj festival osnovao je Jugoslavija film, javna institucija koja se finansirala iz državnog budžeta, 1994. godine. Festival se uspešno odvijao sve dok Jugoslavija film nije započela proces privatizacije. Festival autorskog filma pretrpeo je ovu tranziciju i nije se dogodio 2005. Godine 2006. osnovano je Udruženje građana „Pogled u svet“ kako bi se nastavila tradicija održavanja Festivala autorskog filma.

Članovi Glavnog odbora UG „Pogled u svet“ su profesionalci sa iskustvom u filmskoj industriji. Predsednik odbora je Igor Stanković, izvršni direktor kompanije za distribuciju filmova MegaCom Film, koja je producent Festivala autorskog filma. Od 2006. godine, zajednička saradnja ove dve organizacije proizvela je 14 izdanja FAF-a, sa sve većim brojem posetilaca iz godine u godinu.

ALEKSANDAR SAŠA PETROVIĆ

Aleksandar Saša Petrović (1929-1994) bio je vodeći autor novog jugoslovenskog filma, reditelj, scenarista, esejista, filmski teoretičar. U kinematografiju koja je do tada robovala konvencijama ideologije, literature i teatra, uneo je moderan filmski izraz i novi senzibilitet – kroz otvorenu metaforičnost, snažnu poetsku ekspresiju, nadahnutu sinematičnost i refleksivnost. Svetski uspeh doživeo je sa filmovima Tri (1965 – Glavna nagrada u Karlovim Varima, nominacija za Oskara), Skupljači perja (1967 – Grand prix žirija i nagrada FIPRESCI u Kanu, nominacija za Oskara), Biće skoro propast sveta (1968) i Majstor i Margarita (1972). Njegovo testamentarno delo, TV serija Seobe 2 (rađena prema romanu Druga knjiga Seoba Miloša Crnjanskog, najvećeg pisca srpskog jezika u XX veku), ostalo je nedovršeno.

Od 1995. godine glavna nagrada Festivala autorskog filma u Beogradu nosi ime Aleksandra Saše Petrovića. Plaketu i novčani iznos dobija reditelj nagrađenog filma. Novčani iznos nagrade dodeljuje Fondacija „Aleksandar Saša Petrović“.

Scroll to Top